5 emocija kod trudnica i kako da ih prevaziđemo

 

Trudna si! Ovo je definitivno razlog za sreću i mi znamo da ste na sedmom nebu i da ste već bili upoznati sa svim fizičkim promenama koje se dešavaju sa vašim telom tokom trudnoće, kao i razvojem vaše bebe. Međutim, kada su u pitanju promene u emocijama u ovom posebnom periodu života žene, ne govori se uvek mnogo i one nas mogu dočekati nespremne.

Činjenica je da trudnoća nosi sa sobom izuzetnu paletu emocija, koje mogu da se kreću od neopisive radosti do teške uznemirenosti i panike o predstojećem porođaju. Čak i sa začetkom razvoja placente započinju da se luče hormonu koji su neophodni za razvoj bebe, iako imaju dobar uticaj na embrion i sposobnost vašeg tela da ga nahrane, prihvate i štite, oni nemaju uvek isti uticaj na vaše emocije.

Emotivna vrtreška takođe može biti izazvana uobičajenim brigama i strahovima za dobrobit bebe i suočavanje sa nepoznatim, kao i individualnim karakterom svake žene. Sve je to sasvim normalno. Svako doživljava trenutke straha, neizvesnosti, tuge čak i u najsrećnijem periodu svog života – trudnoća nije izuzetak. Zato smo pripremili listu od pet najčešćih briga koje svaka žena doživljava pre ili kasnije tokom trudnoće i tehnike kako da izađete na kraj sa njima.

  1. Telo mi se menja i ne sviđam se samoj sebi

Tokom drugog i trećeg tromesečja, stomak postaje veći i dobijate više na težini. Neke žene prihvataju ove promene sa radošću i radoznalošću, ali kod drugih samopouzdanje opada i osećaj neprivlačnosti i brige proizilazi iz toga kako ćemo smanjiti težinu nakon porođaja. Da biste se osećali bolje, pokušajte da preusmerite svoje misli na sve što vaše telo radi sada da bi pomoglo da beba raste. Pročitajte više o promenama u vašoj fiziologiji iz pouzdanih izvora, jer većina znanja može da vam pruži osećaj kontrole nad situacijom. Šetajte više, probajte jogu za trudnice ili laganu masažu da smanjite nivo stresa i da se krećete više, što će vam pomoći da se bolje osećate u svom telu.

 

  1. Mnogo sam osetljiva

rescue-pregnancy-irritated_SR

Vaš hormoni luduju tokom trudnoće, i normalno je da se vaše emocije često menjaju. Neke žene su osetljivije zbog promenljivog nivoa estrogena u organizmu, dok kod drugih progesteron izaziva više varijacija u raspoloženju. Sa jedne strane, estrogen ima veze sa hormonom serotonjnom (takozvani hormon sreće), ali to ne znači automatski da promene u nivou estrogena mogu da vas učine srećnijima i energičnijim, tačnije drastične promene u hormonima mogu da učine da se osećate razdražljivo ii preuzbuđeno. Sa druge strane, progesteron se povezuje sa opuštanjem mišića tokom trudnoće i uz prevenciju preuranjenih kontrakcija. Dobro zvuči, ali kod nekih žena ovaj “relaksirajući” efekat izaziva emocije kao što su tuga i melanholija.

Važna stvar u ovim slučajevima je da razumeš svoje emocije. Podsetite se da su promene raspoloženja normalne kada se hormoni menjaju. Razgovarajte sa bližnjima o tome da se osećate razdražljivo i da ih pripremite, da ako izgubite nerve, to nije uvek direktan napad na njih.

  1. Kao u magli sam

pregnant-tired

Stalno spavate, osećate se umorno, zaboravni ste. Neki čak zovu ovo stanje “mamamnezija”. U stvari, naučnici nisu sigurni zašto se neke žene osećaju kao da su u magli i njihova koncentracija nije ono što je nekada bila – studije sa trudnicama pokazuju različite rezultate, ali mnoge žene su osećale taj simptom. Njabolje bi bilo da pokušate da se dobro naspavate, a kada ste budni, ne propustite da se krećete, jer će fizička aktivnost podstaći da se osećate energičnije. Ne morate sve da radite sami – sigurni smo da će vam porodica i prijatelji rado pomoći oko vaših zadataka.

  1. Paničim zbog promena i sumnjam kako ću se izboriti

2731956-pregnancy-rescue

Svaka nova faza života i svaka promena neminovno rađa sumnju. Da li mogu da se izborim sa ovim? Da li ću biti dobra majka? To su pitanja koja smo sigurni da se svaka buduća majka sama pita. Neka pitanja rađaju filozofske diskusije, a drugi izazivaju čak I paniku. Do juče si mislila samo na sebe , a danas morate da razmišljate o još jednoj osobi. To je velika odgovornost, ali ne možete dopustiti da vas slomi. Prijavite se u školu za roditeljstvo da bi naučili više o promenama u vašem telu, o porođaju i brizi o bebi. Tako ćete se osećati spremnije I imaćete više samopouzdanja. Izbegavajte da čitate o svim mogućim stvarima koje mogu da krenu naopako, sigurno vam neće pomoći da budete opušteniji. Bolje je da ne otvarate forume. A ako počnete da paničite, obratite se doktoru i razgovarate sa svojim psihologom.

  1. Strah me je od porođaja

birth-woman

Istina je da se svaka žena plaši porođaja. To je jedno od onih iskustava za koje se teško u potpunosti pripremiti, ali zapamtite ovo: priroda vam je dala jedinstven majčinski instinkt koji će se umešati kada bude potrebno. Vaše telo će znati šta da uradi, a čak i ako nije tako, pored vas će biti vaš doktor i akušerka da vam pomognu.

Dragoceni pomoćnici u naletu emocija u trudnoći mogu da budu i proizvodi iz serije RESCUE, koji će vam pomoći da izbalansirate svoja osećanja u ovom delikatnom periodu života. Rescue je univerzalna kombinacija cvetnih esencija koju je stvorio engleski lekar dr Bah, koji brani ideju da je emotivno blagostanje ključ dobrog zdravlja. Svi znamo da je majčina smirenost izuzetno važna za dobar razvoj, zdravlje i mir fetusa, i zato treba da imamo nežne i efikasne metode suočavanja sa svim stresnim situacijama, brigama, strahovima i drugim jakim emocijama tokom trudnoće. Rescue može da pomogne kod nervne napetosti, kod napada panike, kod straha – svih emocija koje mogu da prate vašu trudnoću.

pregnancy-planning-rescue

Rescue proizvodi su u karakterističnom žutom pakovanju i dostupni su u apotekama u obliku kapi, spreja i pastila. Oko 15 minuta nakon uzimanja Rescue, mehanizmi za samolečenje organizma su aktivirani, a vaše telo počinje samo da stabilizuje emocije. Možete da verujete u Rescue svaki put kada osetite da ste napeti, iritirani, preplavljeni strahom ili imate opsesivne misli. Uzmite 4 kapi direktno ispod jezika ili u čaši vode, 2 prskanja spreja ili 1 pastila kada želite da kontrolišete svoje emotivno stanje pre stresnog događaja, kao što je porođaj. Zašto ne date Rescue i budućem tati? Sigurni smo da se on brine, baš kao i vi!

rescue-infographic-SR