Pet ideja kako da se izborite sa stresom i panikom u kućnim uslovima za vreme karantina

Ceo svet stavljen je na probu da bi se izborio sa pandemijom COVID-19. Bez sumnje, fizički i finansijski opstanak je glavna tema za razmišljanje u poslednjih nekoliko nedelja, ali održavanje naše mentalne elastičnosti u ovoj situaciji takođe ne bi trebalo potcenjivati. U moru informacija, koje nas preplavljuju na televiziji i društvenim mrežama, obilje “lažnih” vesti, strah od infekcije, nedostatak ličnog kontakta sa bliskim ljudima i prijateljima, briga u vezi sa našim radnim statusom samo su neke od situacija koje su našu emocionalnu ravnotežeu stavile u pitanje.

Higijena uma je jednako važna kao i higijena tela. Jedna od najvažnijih stvari je ograničavanje praćenja previše informacija. Gledajte vesti samo jednom dnevno, čitajte samo pouzdane vesti kako bi vas obaveštavali, ali ne i preopteretili. Osim toga, specijalno za vaše dobro mentalno i emocionalno stanje, danas smo pripremili za vas pet saveta kako da tokom vandrednog stanja budete u dobrom raspoloženju.

  1. Zabava je moguća i kod kuće

Živimo u vreme kada nije neophodno da izađemo negde da bi se zabavili na neki način jer su muzika, dobri filmovi i zanimljive knjige na samo jedan klik od nas.

Napravite muzičko veče!  Muzika je prijatan terapijski način da se ne opterećujemo situacijom i smanjimo napetost. Čak i da vas priroda nije nadarila glasom slavuja, organizujte veče pevanja u dnevnoj sobi i oslobodite glas. Nasmejaćete se i zabaviti zajedno sa svojom porodicom. Iskoristite priliku da obučete novu garderobu i “odete na ples” da biste oslobodili akumuliranu energiju.

rescue-mother-daughter

Sada je vreme da nadoknadite čitanje knjiga, za koje retko možete da pronađete vreme zbog vašeg inače intenzivnog svakodnevnog života. Pored toga, svako od nas ima omiljene knjige – pročitaj ih ponovo! Bićete oduševljeni koliko će vam prijati. Ako ste propustili da se upoznate sa delima pisaca kao što su Artur Kejli, Kronin ili Stajnbek– imate vremena!

Društvene igre su posebno korisne za ubijanje dosade.  Skrabble, Twister, Rumicube, monopol, slagalice, kartice, Ne ljuti se čoveče – izbor je ogroman. Ako nemate takve igre, ništa vas ne sprečava da ih izmislite – npr. 10 praznih istih plastičnih flaša i jedna lopta će vam omogućiti “kuglanje” u kućnim uslovima.

  1. Vežbanje u kućnim uslovima

Ne zaboravite, karantin će biti gotov jednog dana, a tada će biti dobro da nas drugi mogu prepoznati. Postoji mnogo načina da se sačuva forma i kod kuće, a pored toga što je to dobro za naš bolji fizički izgled, sport će nam pomoći da budemo psihički zadovoljni, zato što radimo nešto korisno za sebe.

Preskakanje konopca je pogodan način da smo u formi, sve dok naši susedi nemaju problem sa tim. Na internetu postoji hiljade video treninga – mnogi instruktori su se organizovali i napravili live strimove. Internet takođe nudi jogu, pilates i još mnogo drugih načina da se pokrenete kod kuće. Mnogi od vas moraju imati i stare prašnjave diskove, na primer od Cindy Crawford, koje možete da izvadite iz fijoke i da imate prilično intenzivan trening.

rescue-sports

  1. Susreti sa prijateljima

Da, dobro ste nas razumeli! Aplikacije na internetu (kao na primer Zoom) sada nude mogućnost online sastanaka sa nekoliko osoba istovremeno, tako da možete da se vidite sa svojim prijateljima ili da večerate bez ikakvog fizičkog kontakta. Pokrenite aplikaciju s kojom možete da popijete kafu sa prijateljima – deluje vrlo osvežavajuće.

  1. Iskoristite vreme da povećate znanja kroz online obuke

Mnogi srpski i svetski profesionalci organizuju besplatne obuke tokom perioda  socijalnog distanciranja. Možda je sada momenat da prođete kroz menadžerske obuke koje bi vam pomogle u vašoj karijeri, da naučite da crtate, kuvate i da naučite ono što vam se dopada, a za koje ranije niste imali vremena. Besplatne aplikacije za učenje jezika, na primer, Duolingo, takođe su interesantne opcije da izađemo posle vremena izolacije sposobniji.

rescue-elearning

  1. Mislite svesno o svojim emocijama i tražite pomoć kada vam zatreba

Sa jedne strane, svi uloženi napori koji su napravljeni da se oslobodimo dosade u izolaciji će nam nesumnjivo pomoći da sačuvamo sebe. Sa druge strane, u ovom trenutku doživljavamo nešto netipično za nas i mi smo stavljeni u ekstremnu situaciju koja predstavlja izazov čak i za najstabilniju psihu. Normalno je ponekad doživeti strah ili paniku, da gledamo na svet negativno, sa tugom ili ljutnjom, ali ako razmišljamo o našim emocijama svesno, moći ćemo da tražimo podršku na vreme i ne dozvolimo da nas vanredno stanje slomi.

U trenucima kada osećamo da su naše emocije van kontrole, možemo da se oslanjamo na tehnike kao što su meditacija i vežbe disanja, kao i prirodna rešenja za prevazilaženje situacije kao što je to univerzalna kombinacija Rescue Dr. Baha. Rescue će vam brzo i efikasno pomoći da povratite unutrašnji mir i kontrolišete osećanja i raspoloženje.   Pet cvetnih esencija, u kombinaciji, rade na uspostavljanju uravnoteženosti kod negativnih modela ponašanja, kao što su preterana napetost, panika, impulsivne reakcije i zbunjenost zbog kritične situacije, snažan strah koji može izazvati agresiju, impuls da se negira realnost, kao i šok.  Tako da se Rescue efikasno bori sa akutnim stanjima panike i straha.

Proizvodi Rescue – kapi, sprej i pastile – deluju na svaku osobu, bez obzira na godine i individualne osobine korisnika. Kombinuju se sa svim konvencionalnim i alternativnim terapijama i ne stvaraju zavisnost.

Svet će postojati i posle ove pandemije, ali je važno kako ćemo doći do trenutka kada možemo bezbedno da budemo sa našim voljenima.

Rescue može da vam pomogne da lakše prođete kroz ovaj period.

rescue-infographic-SR

Rescue te poziva da ostaneš kod kuće!

Sa Rescue proizvodima sve će proći lakše i prijatnije!